topbella

Thursday, July 14, 2011

~Cara Sembunyikan Shoutbox~

Ungu dapat permintaan dari Nolove yang minta ungu bagi cara-cara nak sembunyikan Shoutbox....supaya shoutbox tu boleh main cak-cak pulak dengan kita...macam shoutbox Ungu kat sebelah tu...hehee..

Sebenarnya Ungu pun baru aje terjebak dalam dunia blog ni...masih banyak lagi benda nak kena belajar...Ungu boleh lah tunjuk apa yang Ungu tahu ya!

okeh... macam ni ya kawan2..

Caranya senang aje...

1. Dashboard > Layout > Page Elements > Add a Gadget > HTML/Javascript

2. Copy dan Paste code kat bawah nie ye.





<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursorointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

Code shoutbox disini

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>






jangan lupa masukkan code shoutbox kat dalam code tu ya...... code shoutbox yang asal tu lah...kalau tak nanti cuma ada kotak shoutbox aje...tak boleh nak tulis pulak kang.

3. save.

4. tadaa... dah siap.
sekian... maceh.. :)

2 comments

18 July 2011 at 17:36

dah dapat dah.. tq ya ungu.. i like it..

18 July 2011 at 19:42

wahh...dah dapat dah...

sama2 nolove... ^_^

Post a Comment

About Me

My Photo
Ungu Violet
Jalan hidup ada dua saja. Maju terus ke hadapan atau tinggallah di belakang. Tertinggal dan ketinggalan.
View my complete profile